Συνέντευξη - A Victim Of Society

 παρουσίαση του δίσκου θα είναι ένα live που κανονίζουμε εδώ και αρκετό καιρό και θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε όσο πιο ιδιαίτερο γίνεται"

A Victim Of Society - Photo by Freddie F
A Victim Of Society - Photo by Freddie F

Είναι ωραίο να παρακολουθείς μια μπάντα από τα πρώτα της demo μέσα σε λίγα χρόνια να γιγαντώνεται (όσο μπορεί να γιγαντωθεί τελοσπάντων μια ανεξάρτητη μπάντα στην Ελλάδα).

Από τo πρώτο live των A Victim Of Society στο After Dark το 2011 ήταν εμφανές η δυναμική και το potential που είχαν, και δεν αργησαν παρά λίγες βδομάδες ν' αποδείξουν ότι δεν ήταν ακόμη μία overhyped ελληνική μπάντα, αλλά μια σπουδαία μπάντα στα πρώτα της βήματα.

Η support εμφάνισή τους στον Dirty Beaches στο κατάμεστο Bios ήταν η τέλεια ευκαιρία και την άρπαξαν από τα μαλλιά αποσπώντας ενθουσιώδη σχόλια. Μέσα στα επόμενα χρόνια άνοιξαν τις συναυλίες των Disappears, Moon Duo και των ηρωών τους Black Angels.

Πριν μια βδομάδα κυκλοφόρησε το ντεμπούτο τους άλμπουμ από την Inner Ear, ονόματι Distractions το πρώτο ολοκληρωμένο τους studio άλμπουμ, μετά την σχεδόν θρυλική ομώνυμη κασέτα που είχαν ξεπουλήσει το 2011.

Το Distractions συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία που έβγαλαν στο προσκήνιο με τον ήχο τους, την σκοτεινή σχεδόν στοιχειωτική ατμόσφαιρα που δημουργούν με τις fuzzy κιθάρες και τα distorted φωνητικά, και μέσα σε όλα αυτά μερικά από τα καλύτερα κομμάτια που έχουμε ακούσει σε αυτό το είδος.

Για όλα αυτά μιλήσαμε μαζί τους με αφορμή την παρουσίαση του ντεμπούτου τους άλμπουμ στο Ρομάντσο την Παρασκευή 9 Μαϊου.

***************

 

Από το πρώτο σας live στο After Dark το 2011 στο ολοκληρωμένο σας ντεμπούτο άλμπουμ από την Inner Ear το 2014.. Τι έχει αλλάξει αυτό το διάστημα στους A Victim of Society;

Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει. Εκείνη την περίοδο ο Βαγγέλης είχε γράψει τα κομμάτια για το πρώτο μας ep και μαζί τα παίζαμε live με βάση τα ηχογραφημένα. Τώρα πια δουλεύουμε διαφορετικά, γράψαμε το Distractions μαζί και στην όλη διαδικασία πήρε μέρος και ο παραγωγός και ηχολήπτης μας, ο Νίκος Τριανταφύλλου και έτσι εξηγούνται οι διαφορές στον ήχο αλλά και στις δομές των τραγουδιών.

 

Μετά την ομώνυμη κασέτα που κυκλοφορήσατε το 2011 έχουν περάσει αισίως τρία χρόνια. Γιατί αλήθεια σας πήρε τόσο καιρό να ηχογραφήσετε το ντεμπούτο σας άλμπουμ;

Θέλαμε όταν θα γράφαμε τον δίσκο να είμαστε 100% αφοσοιωμένοι σε αυτό και στα τελευταία αυτά τρία χρόνια είχαμε είτε αρκετά live, που μας βοήθησαν να καταλάβουμε πως θέλουμε να εξελιχθεί η μουσική μας, και ταυτόχρονα τελειώναμε τις σπουδές μας οπότε το προηγούμενο καλοκαίρι ήταν η ιδανική περίοδος για να μπούμε στο στούντιο και να αποδώσουμε το υλικό που είχαμε όπως το θέλαμε.

"Όταν τα πρώτα κομμάτια ανέβηκαν όλοι μας έλεγαν πόσο πολύ μοιάζει με Suicide. Και τότε ακούσαμε Suicide για πρώτη φορά."

 

Πως σας φάνηκε η διαδικασία ηχογράφησης του άλμπουμ. Για αρκετές μπάντες είναι μια επίπονη διαδικασία καθώς προτιμούν να παίζουν live κυρίως. Εσάς πως σας φάνηκε η εμπειρία;

Η διαδικασία των ηχογραφήσεων ήταν δύσκολη γιατί ήταν η πρώτη φορά που μπαίναμε στο στούντιο να γράψουμε. Ευτυχώς την όλη διαδικασία έκανε πιο εύκολο το ότι δουλέψαμε με τον Νίκο που τον ξέραμε και μας βοήθησε να κατανοήσουμε πως θα κάνουμε αυτό που θέλαμε. Και νομίζω ότι τα καταφέραμε.

 

Ακούγοντας το Distractions, η πρώτη εντύπωση που μου έμεινε στο μυαλό είναι πως έχετε “καθαρίσει” αρκετά τον ήχο σας από τα lo-fi στοιχεία. Είναι κάτι που θέλατε να κάνετε εξαρχής ή προέκυψε από τις ηχογραφήσεις;

Δεν θέλαμε να αλλάξουμε τον ήχο μας προς μια κατεύθυνση προδιαγεγραμμένη. Θέλαμε να τα δουλέψουμε και να αφήσουμε το αποτέλεσμα να πάει μόνο προς την κατεύθυνση που θα μας έβγαινε πιο φυσικά.

 

Νομίζω επίσης πως έχετε ξεφύγει κάπως από τον πιο Suicide ήχο που μας είχατε συστηθεί και έχετε κλείνει περισσότερο στην πιο ψυχεδελική -Spacemen 3, Black Angels- πλευρά σας. Αποτυπώνετε στην μουσική πλήρως τ’ ακούσματα σας;

Δεν υπάρχει μουσικός που να μην αποτυπώνει τα ακούσματά του στην μουσική του, έστω ασυνείδητα, έτσι κι εμείς έχουμε πολλές επιρροές που πολλές φορές φαίνονται στα τραγούδια μας. Πολλές φορές όμως κάποια πράγματα είναι τυχαία. Όταν τα πρώτα κομμάτια ανέβηκαν όλοι μας έλεγαν πόσο πολύ μοιάζει με Suicide. Και τότε ακούσαμε Suicide για πρώτη φορά.

 

Πέρα από αυτές τις αλλαγές η ταυτότητα των A Victim of Society έχει μείνει αναλλοίωτη. Ακούγοντας κάποιος το Distractions δεν μπορεί να σας μπερδέψει με κάποιο άλλο συγκρότημα. Είναι ένας μικρός θρίαμβος για μια μπάντα να έχει βρει τον ήχο της και να τον υπηρετεί κάθε φορά;

Είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς το ότι αυτό το άλμπουμ είναι διαφορετικό από το πρώτο ep αλλά διατηρεί κάποιον χαρακτήρα που είχε η μουσική μας από πριν. Εξίσου σημαντικό βέβαια είναι να “αφήσουμε” αυτό που κάνουμε αρκετά ελεύθερο για να αλλάξει πάλι γιατί μας αρέσει πάρα πολύ όταν ένα συγκρότημα εξελίσσεται και αλλάζει και αυτό φαίνεται στην μουσική του.

Διαβάστε επίσης: Συνέντευξη με Baby Guru

 

Τα φωνητικά σας συνήθως κρύβονται μέσα από αρκετό distortion. Ποια είναι τα κύρια θέματα με τα οποία καταπιάνεστε στο Distractions και πως προσεγγίζετε γενικότερα το στιχουργικό κομμάτι;

Συνήθως τα θέματα των τραγουδιών προέρχονται από προσωπικά βιώματα τα οποία «γεμίζουμε» με πολλά φανταστικά στοιχεία. Αλλά αρκετές φορές αρκούμαστε σε κάποια φανταστική διήγηση. Γενικά το στιχουργικό κομμάτι εξαρτάται πολύ από την μουσική. Συνήθως οι στίχοι γράφονται, ή προσαρμόζονται, στο ύφος της μουσικής.

 

Αν έπρεπε να επισημάνουμε μια σημαντική στιγμή στην καριέρα των A Victim of Society ως τώρα θα ήταν το support που κάνατε στον Dirty Beaches το 2011 στο Bios, που μετά το τέλος της συναυλίας όλοι μιλούσαν για την δική σας εμφάνιση. Αισθάνεστε και σεις πως αυτή ήταν ένα κομβικό σημείο για το συγκρότημα;

Ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή. Μέχρι τότε δεν ξέραμε πως θα είναι το live χωρίς μπάντα, και ήταν πάρα πολύ σημαντικό για εμάς ότι άρεσε στον κόσμο. Μας επέτρεψε να εμπιστευτούμε αυτό που είχαμε σκεφτεί να κάνουμε και γι'αυτό ακόμα και τώρα παίζουμε έτσι.

 

Στο καινούργιο άλμπουμ έχετε δουλέψει αρκετά και το θέμα της rhythm section που έχει αρκετό groove και σε καμία περίπτωση δεν είναι μονοδιάστατο. Έχετε σκεφτεί αλήθεια να παίξετε live με κανονικά τύμπανα αντί για τα drum machines που χρησιμοποιείτε συνήθως live;

Το ότι παίζουμε live χωρίς ντράμμερ και μπασίστα μπορεί να αλλάζει την σκηνική παρουσία από τον κλασσικό τρόπο που βλέπουμε live, αλλά αυτό το θέλουμε. Επίσης μας επιτρέπει να αποδίδουμε έναν ήχο στα live μας που δύσκολα μπορεί να αποδώσει μια μπάντα με φυσικά ντραμς.

 

Την Παρασκευή 9 Μαϊου θα παρουσιάσετε για πρώτη φορά ολόκληρο το νέο σας άλμπουμ, ενώ ένα μήνα μετά θα παίξετε στο φετινό Plissken Festival. Πως νιώθετε που οι διοργανωτές σας επέλεξαν ως μέρος αυτού του εξαιρετικού αλλά και φιλόδοξου line up;

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα ξεκινήσουμε πάλι τα live και ακόμα πιο χαρούμενοι γιατί θα ξεκινήσουμε με αυτά τα δύο συγκεκριμένα live. Καταρχήν η παρουσίαση του δίσκου θα είναι ένα live που κανονίζουμε εδώ και αρκετό καιρό και θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε όσο πιο ιδιαίτερο γίνεται. Επίσης είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που θα πάρουμε μέρος στο Plissken Festival γιατί είναι ένα φεστιβάλ με όλη την σημασία της λέξης και θα έχουμε την ευκαιρία να παίξουμε μαζί με τόσες μπάντες που θέλουμε κι εμείς εδώ και πολύ καιρό να δούμε.

-------------------

To Distractions κυκλοφορεί από την Inner Ear από τις 28 Απριλίου. Την Παρακευή 9 Μαϊου οι A Victim Of Society θα παρουσιάσουν live το άλμπουμ στο Ρομάντσο με ελεύθερη είσοδο.

 

Δείτε τους A Victim Of Society στο Artist Directory μας

A Victim Of Society - Enough Said