Συνέντευξη - Γιώργος Μεταλληνός (Μodern Music School)

Ο Γιώργος Μεταλληνός εκτός από επιχειρηματίας είναι και ένας από τους πιο καταξιωμένους session drummer στον χώρο της Ελληνικής μουσικής...

...στο  Μodern Music School...

Ο Γιώργος Μεταλληνός εκτός από επιχειρηματίας είναι και ένας από τους πιο καταξιωμένους session drummer στον χώρο της Ελληνικής μουσικής με συμμετοχή σε πάνω από 500 δίσκους από το 1977 έως και το 1993 όταν και αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί στον χώρο της μουσικής εκπαίδευσης. Επίσης δραστηριοποιείται και στην έκδοση μουσικών βιβλίων.

Πότε ιδρύσατε την σχολή σας κε.Μεταλληνέ;

H σχολή μας ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 1993 στην περιοχή της Πλατείας Αττικής με αρχική ονομασία Drums and percussion. Τότε προσέφερε μόνο ιδιαίτερα μαθήματα drums. Την περίοδο '95-'96 και αφού βρεθηκαν οι κατάλληλοι συνεργάτες, προστέθηκαν τα τμήματα ηλεκτρικής κιθάρας, ηλεκτρικού μπάσου και κρουστών και η σχολή μετονομάσθηκε σε Rhythm Section Institute.


Η αναγνώριση από το κράτος και η ονομασία Πολυρυθμία , δόθηκαν την περίοδο '96-'97 όταν προστέθηκαν τα τμήματα κλασσικής κιθάρας, κλασσικού πιάνου και θεωρητικών. Από το 2002 η σχολή μεταφέρθηκε στο κέντρο της Αθήνας και στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο στην περιοχή των Εξαρχείων.
Την περίοδο 2003/04 η σχολή μας έγινε το πρώτο MMS (Modern Music School) της Ελλάδας και το 2010 υπογράψαμε Masterfranchise Agreement με τον ιδρυτή των Modern Music School στην Γερμανία Hans-Peter Becker. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η σχολή της Αθήνας στο εξής λειτουργεί ως η κεντρικό MMS για την Ελλάδα, με στόχους την επέκταση του δικτύου, την υποστήριξη όλων των MMS και την διατήρηση του υψηλού επιπέδου σε όλες τις σχολές.

 

Πόσα MMS λειτουργούν σήμερα;

Σήμερα λειτουργούν 5 MMS στην Ελλάδα, σε Αθήνα, Παλαιό Φάληρο, Καλλιθέα, Ηράκλειο Κρήτης και Χαλκίδα. Στα άμεσα πλάνα είναι η ανάπτυξη του δικτύου μας και σε άλλες περιοχές της χώρας. Είμαστε χαρούμενοι γιατί τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά όσον αφορά την δουλειά μας αλλά και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε.
Επίσης παρατηρούμε ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ωδεία που ασχολούνται με την μοντέρνα μουσική εκπαίδευση και τη σχέση της με την μουσική τεχνολογία. Αφού πλέον η μουσική με τη μουσική τεχνολογία είναι αλληλένδετες έννοιες.

 

Πόσοι μαθητές φοιτούν σήμερα στα Modern Music School;

Αυτή την στιγμή οι μαθητές μας σε όλες τις σχολές είναι πάνω από 500 και αυξάνονται μήνα με τον μήνα. Οι ηλικίες κυμαίνονται από 10 έως και 55 χρονών! Προσφέρουμε προγράμματα Hobby και Professional. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών μας είναι ερασιτέχνες, αλλά υπάρχουν και επαγγελματίες οι οποίοι επιθυμούν να βελτιώσουν το ήδη υψηλό επίπεδο τους.


Η διδακτική ομάδα αποτελείται από 20 μόνιμους καθηγητές στο κέντρικο MMS των Εξαρχείων ενώ οι πιο πολλοί δίνουν σεμινάρια και στις υπόλοιπες περιοχές που έχουμε MMS. Ενδεικτικά μπορώ να σας αναφέρω κάποιους καταξιωμένους συνεργάτες μας όπως ο Γρηγόρης Ντάνης, ο Γιώργος Κόλλιας, Γιώργος Γεωργιάδης, ο Μιχάλης Καπηλίδης και άλλοι.

 

Πως εξελίσεται η σχολή σας μέσα στον χρόνο;

Σκοπός μας είναι να εξελλισόμαστε κάθε μέρα. To ζητούμενο είναι κάθε χρόνο να βελτιώνεται το επίπεδο των σπουδών. Προσπαθούμε να ακολουθούμε τις νέες τάσεις, όπως πχ. την ενσωμάτωση της μουσικής τεχνολογίας. Η σχολή μας προσφέρει σεμινάρια για να προσεγγίσει και να κεντρίσει το ενδιαφέρον και των μη σχετικών με τη μουσική τεχνολογία, από τα πολύ βασικά θέματα, όπως την διαδικασία σύνδεσης της κάρτας ήχου με τον υπολογιστή, μέχρι και πολύ πιο προχωρημένα θέματα μουσικής τεχνολογίας.
Στόχος είναι να φέρουμε πιο κοντά τους μαθητές μας στο χώρο της μουσικής τεχνολογίας έτσι ώστε να έχουν μεγαλύτερη γνώση γύρω από το αντικείμενο και να μπορούν να επιλέγουν αυτά που πράγματι χρειάζονται!


Σύνηθες φαινόμενο είναι οι μουσικοί που δεν είναι επαρκώς κατατοπισμένοι να μην ξέρουν τι να αγοράσουν και να κάνουν ατυχείς επιλογές. Επίσης, στα MMS όλοι οι καθηγητές μας δεν είναι μόνο επιτυχημένοι επαγγελματίες μουσικοί. Στα πλαίσια των υποχρεώσεών τους, συμμετέχουν σε προγραμματισμένα σεμινάρια και εκπαιδεύονται σε θέματα παιδαγωγικά και διδακτικά προκειμένου να βελτιώνεται το επίπεδό τους και συνεπώς η διδασκαλία τους. Το MMS χρησιμοποιεί ένα δυναμικό σύστημα διδασκαλίας, που δίνει έμφαση στη συνεχή ενημέρωση της ύλης του, κρατώντας πάντα την ομοιομορφία του.


Συγκεκριμένα, στοχεύουμε στην εκπαίδευση των μαθητών μας μέσα από τη δική τους μουσική. Τη μουσική που ακούν με πάθος και χαίρονται να παίζουν. Τα μαθήματά μας δεν προσφέρουν μόνο μουσική κατάρτιση, αλλά βοηθούν τους μαθητές να πραγματοποιήσουν το όνειρο τους.
Το όνειρο όλων των μουσικών: Να εκφραστούν μέσα από την μουσική και να κερδίσουν την αναγνώριση. Στο Modern Music School δεν γίνονται μόνο μαθήματα. Διοργανώνουμε συναυλίες των μαθητών μας, Camps, σεμινάρια. Το MMS είναι ένα ζωντανό δίκτυο φίλων της μουσικής, στο οποίο όλοι είναι ευπρόσδεκτοι από τον αρχάριο έως τον επαγγελματία.

 

Τι προσφέρει η σχόλη στους μαθητές της, ποιές είναι οι καινοτομίες της;

• Σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας υπάρχει πρόσβαση στο internet για να μπορούν άμεσα οι μαθητές να παρακολουθήσουν κάποιο session ή ακόμα και να ηχογραφήσουν live.
• Οι αίθουσες είναι ηχομονωμένες.
• Όλα τα όργανα είναι επαγγελματικού επιπέδου και καινούρια (drum kits, κιθάρες, μπάσα ενισχυτές).
• internet cafe για ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο.
• 5 practice rooms, (για τους Drummers μαθητές μας) για δωρεάν μελέτη έως και 2 ώρες την ημέρα.
• Πολύ χαμηλά δίδακτρα.
• Προνομιακές τιμές στα καταστήματά μας.
• Εκπτωτική κάρτα εισόδου σε συνεργαζόμενα καταστήματα.


Παράλληλα μεσω των καταστημάτων μας και της συνεργασίας με τους αντιπροσώπους, έχουμε καταφέρει να προσελκύσουμε σπουδαία ονόματα του εξωτερικού για σεμινάρια, οι οποίοι ύπο άλλες συνθήκες δύσκολα θα επισκέπτονταν την χώρα μας.
Οι εταιρίες κατασκευής μουσικών οργάνων (π.χ Fender, Pearl, Sabian κ.α.) χορηγούν καλλιτέχνες για σεμινάρια έτσι έχουν επισκεφθεί την σχολή μας, κυρίως στα drums, σπουδαία ονόματα όπως ο Τhomas Lang, ο Jojo Mayer, ο John Famularo, ο Alfredo Reyes, o David Garibaldi των συγκλονιστικών Tower of Power και πολλοί άλλοι. Επίσης έχουμε διοργανώσει σεμινάρια για κιθάρα και μπάσσο.

 

Σίγουρα έχετε πολλούς διακριθέντες μαθητές στην σχολή σας. Θα θέλατε να αναφέρετε κάποιους από αυτούς;

Η λίστα είναι μεγάλη και αυτό είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς. Είμαστε περήφανοι που έχουμε αποφοίτους μέλη του Schoolwave, αλλά και μέλη των Cyanna, μπάντα που έχει μοιραστεί την σκηνή με τους MGMT, τους Stranglers ενώ ήταν support group στην συναυλία του Ozzy Osbourne στην Αθήνα το 2010. Επίσης απόφοιτοι μας είναι μέλη από τις Mέλισσες, τα Κόκκινα Χαλιά, τους Poem, αλλά και τους Rosebleed που άνοιξαν την συναυλία του Carlos Santana, και βέβαια πολλοί ακόμα!
Οι απόφοιτοί μας είναι η διαφήμισή μας. Η καλύτερη διαφήμιση για εμάς είναι το word of mouth...η καλύτερη και πιο αξιόπιστη διαφήμιση. Βασίζεται στην ποιότητα των υπηρεσιών μας και στην σκληρή δουλειά. Πολύ συχνά πλεόν γνωστά συγκροτήματα αναζητούν δυναμικό από τη σχολή μας, αυτό μας κάνει διπλά περήφανους και μας δίνει ώθηση για πολλές καινοτομίες στο μέλλον.

 

Παρόλο που μουσική όπως την ξέρουμε (μέσω της μουσικής βιομηχανίας) βιώνει πολύ μεγάλη κρίση και οι πωλήσεις των album σημειώνουν ραγδαία πτώση, παρατηρούμε ταυτόχρονα ότι το ποσοστό των ανθρώπων που ασχολούνται με την μουσική αυξάνεται κατακόρυφα. Που οφείλεται αυτό κε. Μεταλληνέ;

Σίγουρα οι λόγοι είναι πολλοί. Υπάρχουν υπέρ και κατά. Αν έβαζα προτεραιότητες θα τόνιζα ότι το internet μπορεί, αφενός μέσω κυρίως της πειρατείας, να έχει ευθύνη στην πτώση της μουσικής βιομηχανίας όσον αφορά τις πωλήσεις δίσκων, αφετέρου όμως ως μέσο επικοινωνίας έχει βοηθήσει πάρα πολύ για να προβληθούν δουλειές που στο παρελθόν θα ήταν αδύνατο να τις γνωρίσει κανείς.


Επίσης η πληροφορία που είναι διάχυτη και ως επί το πλείστον δωρεάν στο διαδίκτυο, έχει αποτέλεσμα να γίνεται γνωστή σε πολύ μεγαλύτερο κοινό και ουσιαστικά πλέον να μην έχει όρια! Ταυτόχρονα τα Μουσικά Γυμνάσια έχουν βοηθήσει πολύ σε σχέση με το παρελθόν ενώ σίγουρα τα talent shows που προβάλλονται στην τηλεόραση έχουν παίξει τον ρόλο τους στην διάδοση της μουσικής.

 

Τι πιστεύετε ότι όδηγεί τους νέους σήμερα να ασχοληθούν με την μουσική κε.Μεταλληνέ; Ποιές είναι οι επιρροές των σημερινών νέων;

Κάποιοι έρχονται εδώ μετά από παρότρυνση των γονιών τους. Άλλοι έρχονται επειδή νοιώθουν την ανάγκη να ασχοληθούν με κάτι δημιουργικό, ενώ άλλοι παρασύρονται από φίλους τους οι οποίοι παίζουν ήδη κάποιο όργανο και το κάνουν για την παρέα. Έχουμε βέβαια και παιδιά που επηρεάζονται από το όλο show της μουσικής. Είναι τόσες και οι παροτρύνσεις από το Internet ακόμα και από τα talent shows της τηλεόρασης.


Εδώ θα ήθελα να αναφέρω αρχικά πως με συγκινεί ιδιαίτερα η στιγμή που κάποιος αγοράζει για πρώτη φορά μουσικό όργανο. Είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Για τον λόγο αυτό, επειδή με αγγίζει σε μεγάλο βαθμό αυτή η στιγμή, καθώς θυμάμαι εμένα το πως βίωσα την απόκτηση του πρώτου μου drum kit, συχνά τις παραδόσεις των οργάνων τις κάνω ο ίδιος, προκειμένου να δώ τη χαρά να ζωγραφίζεται στο πρόσωπό του.


Γι αυτό πιστεύω ότι τα μουσικά καταστήματα είναι κάτι το εξαιρετικό. Ο λόγος είναι ότι στην πραγματικότητα, ‘πουλάμε όνειρα' και όχι εμπορεύματα στους πελάτες μας. Το κατάστημα σε φέρνει κοντά στο ‘αντικείμενο του πόθου σου' Ο μουσικός ψάχνει τον ήχο, τη μουσική, δηλαδή κάτι το άπιαστο και για αυτό, το κυνήγι του ήχου θα τον συντροφεύει για πάντα. Να πώ εδώ, πως αν κάνεις κάτι με πάθος, θα το κάνεις καλά. Και αυτό θα φανεί και θα εκτιμηθεί.

 

Όσον αφορά την εμπορική σας δραστηριότητα; Πότε άνοιξε το πρώτο μουσικό κατάστημα;

• Το theDRUMstore ξεκίνησε την λειτουργία του το 2000 και πρόκειται για ένα κατάστημα αποκλειστικά για drummers/percussionists. Απευθύνεται σε ένα πολύ εξειδικευμένο κοινό και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι γιατί από την πρώτη στιγμή ο κόσμος αγκάλιασε την προσπάθεια μας. Ουσιαστικά είναι άμεσα συνδεδεμένο με την σχολή μας αφού και η σχολή ξεκίνησε σαν σχολή για drummers. H σχέση είναι αμφίδρομη αφού η σχολή υποστηρίζει το κατάστημα και το ανάποδο.
• To theGUITARstore εγκαινιάσθηκε τον Ιούνιο του 2006
• Το Roland Planet στις αρχές του 2009. Να τονίσω όμως πως σε καμία περίπτωση δεν μπλέκουμε τη σχολή με τα κατστήματα.
Από την πλευρά μας, προσφέρουμε σημαντικές εκπτώσεις στους μαθητές μας.

 

Πως ανταπεξέρχονται τα καταστήματα σας στον σκληρό ανταγωνισμό μέσω του internet, ιδιαίτερα από το εξωτερικό;

Όπωσδήποτε το να ανταγωνιστείς τεράστιους οργανισμούς πλέον στο θέμα των τιμών είναι κάτι σχεδόν αδύνατο. Συνεπώς η λύση για εμάς είναι να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες. Εμείς δεν δουλεύουμε σαν box movers. Έχουμε show room όπου μπορεί ο πελάτης να πιάσει και να 'νοιώσει' το όργανο πριν το αγοράσει.
Το κάθε όργανο που πουλάμε το διατηρούμε σε εξαιρετική κατάσταση και ο πελάτης μπορεί να το δοκιμάσει. Διαθέτουμε εξειδικευμένο προσωπικό που είναι στην διάθεση του πελάτη ανα πάσα στιγμή. Επισής προσφέρουμε το πρώτο service δωρεάν, (κιθάρες) αλλά και after sales support όπου ο πελάτης μπορεί με ένα τηλεφώνημα να έχει την πληροφορία που χρειάζεται. Κάτι που κανένα eshop δεν μπορεί να κάνει.


Τα ιντερνετικά καταστήματα πουλάνε μόνο φωτογραφίες μουσικών οργάνων και τους απασχολείς μόνο για τον τρόπο πληρωμής! Γνωρίζουμε βέβαια ότι έχουμε να κάνουμε με μια 'ξενομανία' αλλά και με μια δικαιολογημένη εν μέρει, δυσφορία εκ μέρους των πελατών μας. Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα πολλοί πελάτες που υποστηρίζουν τις σωστές ελληνικές επιχειρήσεις. Θεωρώ ότι προκειμένου να αγοραστεί ένα όργανο χρειάζεται η επαφή μαζί του. Το παράπονό μου είναι πως πολλές φορές δουλεύουμε ως show room των ξένων site (thomann, musicstore).


Αποτελεί σύνηθες φαινόμενο να έρχονται οι πελάτες, να απασχολούν το προσωπικό μας, να δοκιμάζουν τα όργανά μας, να βρίσκουν αυτό που θέλουν, να γλιτώνουν ενδεχομένως από μια λάθος αγορά, αλλά τελικά να κάνουν τις αγορές τους από τα ξένα site. Αυτό αντιμετωπίζεται με καλύτερες υπηρεσίες προς τον πελάτη. Ότι πρόβλημα και αν υπάρξει θα υπάρχουν άνθρωποι μας έτοιμοι να τον εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο!

 

Έχετε κάποιο μήνυμα να πείτε για τους αναγνώστες του allaboutmusic.gr;

Είναι μια καινούργια και έξυπνη ιδέα, ένα χρήσιμο site που με την κατάλληλη επικοινωνία σίγουρα θα έχει επιτυχία. Εύχομαι καλή επιτυχία στην προσπάθεια σας!

 

Κε.Μεταλληνέ σας ευχαριστούμε για την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μας.

 

Ευχόμαστε καλή επίτυχια στο έργο σας!

 

George Bokos (Rotting Christ) Guitar Clinic @ Modern Music School performing "Fire ,Death and Fear"