Συνέντευξη - The Boxer Rebellion

Με αφορμή το επερχόμενό live στο Six DOGS μιλάμε στην βρετανική μπάντα με την εξαιρετική καριέρα μακριά από συμβόλαια και δισκογραφικές εταιρείες

The Boxer Rebellion

Oι Βρετανοί The Boxer Rebellion είναι από τις λίγες μπάντες που η ταμπέλα του "indie" δεν αφορά μόνο τον ήχο τους αλλά κυρίως την πραγματική οντότητα της μπάντας. Μετά το αποτυχημένο πέρασμα από την Universal για την κυκλοφορία του ντεμπούτου τους άλμπουμ, έχουν ακολουθήσει το δικό τους ανεξάρτητο μονοπάτι από δισκογραφικές εταιρείες κυκλοφορώντας μόνοι τους δίσκους τους, δημιουργώντας παράλληλα το δικό τους δίκτυο από ανθρώπους που εμπιστεύονται με σκοπό να προωθήσουν τη μουσική τους.

Αν σκεφτούμε τι έχουν επιτύχει τα τελευταία 10 χρόνια μόνο ως επιτυχημένη μπορούμε να θεωρήσουμε αυτή την απόφασή τους. Είναι η πρώτη ανεξάρτητη μπάντα που μπήκε στα charts του Billboard Top 100 albums έχοντας κυκλοφορήσει άλμπουμ αποκλειστικά σε ψηφιακή μορφή, το Union ψηφίστηκε ως o alternative δίσκος της χρονιάς απο το iTunes, ενώ η μουσική τους χρησιμοποιήθηκε για να επενδύσει αρκετές μουσικές σειρές εκ των οποίων το "Grey’s Anatomy" και το 24/7, με αποκορύφωμα την live εμφάνιση τους στην ταινία "Going the Distance", της Drew Barrymore.

Οι Boxer Rebellion θα εμφανιστούν ζωντανά στη σκηνή του Six DOGS στις 3 Νοεμβρίου σε μια διοργάνωση του Plissken Festival και εμείς βρήκαμε την ευκαρία να μιλήσουμε με τον μπασίστα της μπάντας, Adam Harrison, για την απόφασή τους να ειναι ανεξάρτητοι από συμβόλαια με δισκογραφικές εταρείες, την εμφάνισή τους σε τηλεοπτικές σειρές αλλά για την επερχόμενη συναυλία τους στην Αθήνα. 

-----------

Είστε από τις λίγες μπάντες που η λέξη "indie" βρίσκει την πραγματική έννοια που κάποτε ήταν. Έχετε κυκλοφορήσει τα στούντιο άλμπουμ σας (εκτός από το ντεμπούτο) χωρίς καμία δισκογραφική. Αυτό ήταν κάτι που θέλατε εξαρχής να κάνετε ή προέκυψε απλά από ανάγκη;

Λίγο και από τα δύο. Για το πρώτο μας άλμπουμ, "Exits" υπoγράψαμε σε μια μεγάλη δισκογραφική εταιρεία, ήμασταν νέοι και νομίζαμε ότι ήταν ο μοναδικός τρόπος για να επιτύχουμε. Η εμπειρία όμως μας απογοήτευσε και τελικά μας οδήγησε να απομακρυνθούμε από την εταιρεία την εβδομάδα της κυκλοφορίας του άλμπουμ μας. Μέχρι τότε είχαμε μάθει πως να το κάνουμε. Είχαμε ήδη ζήσει πολυδάπανα έξοδα, κακές αποφάσεις και παντελής έλλειψη δέσμευσης. Τα επόμενα χρόνια τα κάναμε όλα μόνοι μας, το γράψιμο και τις ηχογραφήσεις του δεύτερου μας άλμπουμ "Union", χτίσαμε μια ομάδα δίπλα μας που ήμασταν σίγουροι ότι θα φτάσει στους ανθρώπους που ξέραμε ότι θα το αγαπήσουν.

 

Έχετε την ελευθερία να κάνετε ότι θέλετε με τις ηχογραφήσεις του άλμπουμ αλλά πόσο δύσκολο είναι να διανέμετε τη δική σας δουλειά και να κλείνετε συναυλίες;

Η επιτυχία και η αποτυχία της κατάστασής μας είναι η καλή διαχείριση. Κατά τη γνώμη μου, η καλή διαχείριση είναι πιο χρήσιμο στη μουσική βιομηχανία από μία καλή δισκογραφική εταιρεία. Άνθρωποι που είναι απολύτως επικεντρωμένοι στις ανάγκες σου, που μπορούν ν' αντιδράσουν άμεσα στις ευκαιρίες σε συγκεκριμένα κλίματα αναταραχής στη μουσική βιομηχανία είναι πολύ σημαντικά και η ομάδα διαχείρισή μας κάνει ακριβώς αυτό. Οι εταιρείες μπορούν να καθυστερούν από επιτροπές και συμβατικές πρακτικές, την έλλειψη των οποίων εμείς χρησιμοποιούμε προς όφελός μας. Μαζί επιλέγουμε προσεκτικά ανθρώπους που κλείνουν συναυλίες, εταιρείες σε διαφορετικές χώρες για να διανείμουν τη μουσική μας και πάρα πολλές ακόμα υπηρεσίες που καλύπτουν αυτό που οι περισσότεροι ορίζουν ως "δισκογραφική εταιρεία".

 

Τα τελευταία χρόνια έχετε αποκτήσει ενα μεγαλύτερο ακροατήριο σε σχέση με τα πρώτα χρόνια της μπάντας αρχή της καριέρας σας. Πως νιώθετε πως έχετε αποκτήσει αφοσιωμένους οπαδούς της μουσικής χωρίς καμία προώθηση από δισκογραφικές εταιρείες όπως άλλα συγκροτήματα;

Είναι υπέροχο. Όπως είπα και προηγουμένως, έχουμε μια ομάδα γύρω μας που μας προσφέρουν ακριβώς τις ίδιες υπηρεσίες που οι περισσότεροι άνθρωποι ορίζουν ως δισκογραφική εταιρεία. Είναι το πιο εύκολο να θεωρείς μια εταιρεία ως το μοναδικό όχημα για μαζική προώθηση αλλά η αλήθεια είναι ότι έχουμε τα πάντα που θα είχαμε αν ήμασταν σε μια δισκογραφική, με το πλεονέκτημα της απόλυτης δημιουργικής ελευθερίας και τεράστιου εμπορικού ελέγχου. Επιλέγουμε ομάδες ανά τον κόσμο που πραγματικά αγαπάνε αυτό που κάνουμε και έχουν πάθος στην δουλειά τους.

Αν είσαι σε μια εταιρεία πιθανότατα η δημοσιογραφική ομάδα να έχει πάθος, αλλά η ραδιοφωνική να μην έχει, ή ο υπεύθυνος του A&R που σε είχε υπογράψει να έχει τώρα απολυθεί και ο τύπος που τον αντικαθιστά να μην του αρέσεις. Δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις. Αυτές οι πρώτες ερωτήσεις είναι όλες για τις δισκογραφικές εταιρείες και πως οι μουσικοί μπορούν να ανταπεξέλθουν χωρίς αυτές αλλά πλέον είναι ένας ξεπερασμένος τρόπος σκέψης, η τωρινή βιομηχανία είναι αρκετά διαφορετική και πολυ επιτυχημένες μπάντες όπως οι Mumford & Sons κατέχουν οι ίδιοι τα δικαιώματά τους, διανέμουν τη μουσική τους και επιλέγουν ομάδες σε όλον τον κόσμο ακριβώς όπως κάνουμε και εμείς.

 

Πολλά από τα κομμάτια σας έχουν παίξει σε διαφημίσεις και τηλεοπτικές σειρές όπως το Grey's Anatomy. Έχετε κερδίσει αρκετή προσοχή εξαιτίας αυτών των εμφανίσεων; Έχει επηρεάσει την καριέρας σας;

Πράγματι έχουμε κερδίσει αρκετή προσοχή από αυτές τις εμφανίσεις σε διαφημίσεις και τηλεοπτικές σειρές και είμαστε πολύ ευγνώμονες γι αυτό. Η αλματώδης διαφορά έγινε στην Αμερική καθώς οι ταινίες και οι διαφημίσεις είναι κυρίως εκεί αλλά έχουμε παρατηρήσει ότι και σε άλλες χώρες συμβαίνει αυτό. Για μας είναι όπως το ραδιόφωνο, μοιάζει να έχει την ίδια δύναμη όπως το ραδιόφωνο και οι υπεύθυνοι για τη μουσική σε αυτά τα shows, τις ταινίες και τις διαφημίσεις έχουν μεγαλύτερη δημιουργική ελευθερία σε σχέση με πιο παλιά. Η καλή μουσική σε ταινίες έχει πραγματικά ωφελήσει μια μπάντα σαν τη δική μας γιατί η μουσική μας είναι αρκετά κινηματογραφική και ατμοσφαιρική και πολλές φορές είναι ακριβώς αυτό που ψάχνουν.

 

Σπάσατε το ρεκορ ως οι πρώτοι μουσικοί που μπήκαν στο Billboard Album Chart μόνο με ψηφιακή κυκλοφορία. Είναι δίκαιο να πουμε ότι αυτή είναι η πιο επιτυχημένη στιγμή της μπάντας;

Νομίζω ότι είναι ο μεγαλύτερος "τίτλος" από την καριέρα μας, αλλά εχουμε αρκετές στιγμές που θεωρώ ως μεγαλύτερες. Για μένα, η εμφάνιση στον Letterman στην εθνική τηλεόραση στην Αμερική ήταν μια τεράστια στιγμή, όπως και η εμφάνιση στην ταινία της Drew Barrymore "Going The Distance".

 

Ο ήχος των Boxer Rebellon είναι αρκετά κινηματογραφικός. Eίναι κάπως σαν οι Coldplay να διασκευάζουν τους Sigur Ros. Ποιες ειναι οι κύριες σας επιρροές και πως καταφέρατε να δημιουργήσετε έναν ήχο που σίγουρα μπορούμε να θεωρήσουμε ως "φιλικό προς το σινεμά";

Μας αρέσει να δημιουργούμε μουσική που μεταφέρει τους ανθρώπους σε διαφορετικό μέρος. Η καλύτερη τέχνη σου επιτρέπει να ξεφεύγεις από τη ρουτίνα και να σου ξυπνά συναισθήματα που σε απομακρύνουν από την καθημερινότητα. Αυτό μας έχει οδηγήσει σε αυτόν τον ήχο και τυχαίνει οι άνθρωποι στο σινεμά και στην τηλεόραση να ψάχνουν αυτό.

 

Πείτε μας έναν σκηνοθέτη που θαυμάζετε και θα θέλατε να δουλέψετε μαζί του.

Νομίζω ο Spike Jonze είναι ένας πολύ ιδιαίτερος σκηνοθέτης. Είναι μοναδικός και αρκετά συλλογιστικός. Το να δουλέψουμε μαζί του θα ήταν μια πραγματική ευκαιρία να ζήσουμε από κοντά έναν αληθινό οραματιστή. Αν δεν έχετε δει ακόμα το "Her", δείτε το οπωσδήποτε!

 

Πως και αποφασίσατε να κυκλοφορήσετε ένα live άλμπουμ;

Γνωρίζουμε ότι πολύ κόσμος δεν μπορεί να έρθει σε μια συναυλία μας. Είτε δεν έχουμε καταφέρει να πάμε εκεί που βρίσκονται ή έχουν ανακαλύψει τη μουσική μας αφότου έχουμε περάσει. Είμαστε πολύ περήφανοι για τα live show μας και θέλαμε να είμαστε σίγουροι ότι θα έχουν την ευκαιρία όσοι θέλουν να μας ακούσουν να παίζουμε ζωντανά. Επίσης λειτουργεί εξαιρετικά ως μια πρώτη εισαγωγή στη μπάντα καθώς είναι σχεδόν σαν μια "Best Of " συλλογή αντί για ένα ξεχωριστό μας άλμπουμ.

 

Μελλοντικά σχέδια; Δουλεύετε πάνω σε νέο άλμπουμ;

Αυτή την περίοδο ολοκληρώνουμε το γράψιμο του νέου μας άλμπουμ και θα το ηχογραφήσουμε τον επόμενο χρόνο! Είμαι πιο ενθουσιασμένος από ποτέ για τα νέα μας κομμάτια και δεν μπορώ να περιμένω μέχρι να τ' ακούσει ο κόσμος!

 

Είστε ενθουσιασμένοι που θα παίξετε για πρώτη φορά στην Αθήνα; Τι να περιμένουμε από την επερχόμενη σας συναυλία;

H Αθήνα είναι ένα μέρος που θέλαμε να παίξουμε για χρόνια. Για αρκετό καιρό πολλοί άνθρωποι μας έστελναν και μας ζητούσαν να έρθουμε να παίξουμε στην Ελλάδα και επιτέλους θα είμαστε εκεί! Η Αθήνα είναι μια πόλη που περιμένω να επισκεφτώ πολλά χρόνια, μια παγκόσμια πόλη γεμάτη από κουλτούρα και ιστορία. Είναι ίσως η πόλη που περιμένω να επισκεφτώ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην περιοδεία μας!

********

Οι Boxer Rebellion θα εμφανιστούν στο Six DOGS στις 3 Νοεμβρίου. Τη συναυλία θ' ανοίξουν οι Pop Eye. Εισιτήρια πωλούνται προς 15 ευρώ.