Συνέντευξη - Bocomolech

Η μπάντα με το παραφρασμένο όνομα του Ουκρανού φυσιολόγου Oleksandr Bogomoletz...

Βocomolech

Η μπάντα με το παραφρασμένο όνομα του Ουκρανού φυσιολόγου Oleksandr Bogomoletz, ο οποίος, τη δεκαετία του 1940, συνέθεσε ένα ελιξίριο για την παράταση της ζωής ως τα 140 χρόνια, αγαπά να ανασυνθέτει και να δημιουργεί με τα πιο απλά υλικά.

Με έναν τίτλο-σχόλιο για την εντόπια «κρίση» και τις αρπακτικές διαθέσεις της μαζικής κουλτούρας, μας συστήνουν την έκτη ολοκληρωμένη δουλειά τους. Χωρίς ασυνήθιστα μουσικά όργανα, χωρίς διάθεση για εντυπωσιασμούς, αλλά με συνέπεια και επιμονή σε αγαπημένες φόρμες και τρόπους σύνθεσης, συνεχίζουν να συγκινούν όχι μόνο εκείνους που αγόραζαν κάποτε το "Xero" και το "Jet Lag", αλλά κι αυτούς που τους ακούν για πρώτη φορά μέσα απ' το νέο τους άλμπουμ "Mass Vulture", που μόλις κυκλοφόρησε από την Inner Ear.


Οι Bokomolech συναντήθηκαν το 1991 στο Πολυτεχνείο, όπου κάποιοι από αυτούς φοιτούσαν, συγκεκριμένα στην Αρχιτεκτονική. Η αρχική ιδέα ανήκει στον κιθαρίστα Κώστα Ραγκούση. Μετά από δώδεκα χρόνια γεμάτα με πρόβες, αναζητήσεις, πειραματισμούς, live εμφανίσεις και πέντε άλμπουμ, η αποχώρηση ενός μέλους (της κιθαρίστριας Εύης Φραγγεδάκη, λίγο πριν την κυκλοφορία του "Exit: Trance") το 2003 συμπίπτει με την έναρξη ενός διαστήματος απουσίας από τη δισκογραφία.

«Δεν ήταν παύση. Συνεχίζαμε να δουλεύουμε κομμάτια, να κάνουμε πρόβες και ζωντανές εμφανίσεις, απλά σε μικρότερη κλίμακα και με ελάχιστη δημοσιότητα», λένε.

Oι Bokomolech του "Mass Vulture" είναι -εκτός από τον Κώστα- ο Δημήτρης Ιωάννου (φωνή), ο Βλάσης Καραγιάννης (τύμπανα), η Λίλα Κατερινάκη (μπάσο) και οι νεο-εισαχθέντες στη μπάντα Χριστίνα Κασσεσιάν (κιθάρα) και Τάσος Πρωτόπαπας (keyboards και λούπες). Για την ιστορία, η Χριστίνα ήταν φίλη των παιδιών, και είχε τύχει να τους συνοδεύσει με την κιθάρα της όταν το γκρουπ ήταν τετραμελές, αφού ήξερε ήδη να παίζει τα κομμάτια τους. «Η Χριστίνα ήταν μέλος της μπάντας από καιρό, απλά δεν το ήξερε», λένε χαμογελώντας. Έτσι η Χριστίνα Κασσεσιάν μαζί με τον Τάσο Πρωτόπαππα, πήγαν σε μια πρόβα των Bokomolech το 2008, κι έμειναν εκεί.


Έχοντας υπάρξει το support act των dEUS, της PJ Harvey, των Shellac και του Steve Wynn, έχοντας παίξει στα δύο πρώτα Rockwave και σ' εκείνο το θρυλικό Rock of Gods στην Αποβάθρα 3 που άκουγες την αντήχηση από τις λαμαρίνες των πλοίων, έχοντας εν τέλει υπάρξει για τους τότε πιο ανήσυχους dj's και μουσικόφιλους μια από τις πιο αξιόλογες μπάντες της αγγλόφωνης ελληνικής σκηνής -που ήταν σημαντικά φτωχότερη από τη σημερινή- θα είχαν μάλλον δύο επιλογές: ή να εκμεταλλευτούν την τότε φήμη τους (που όπως φαίνεται καλά κρατεί) ή να παραμείνουν συνεπείς στον τρόπο δουλειάς που τους έφερε κοντά στην αγάπη του κόσμου. Οι Bokomolech επέλεξαν το δεύτερο, και ομολογώ πως χαίρομαι ιδιαίτερα γι' αυτό.


Η Χριστίνα παρακολουθεί αρκετά συστηματικά την εγχώρια μουσική σκηνή. Και οι υπόλοιποι Bokomolech όμως δεν πάνε πίσω. Από τις Τρύπες, τα Ξύλινα Σπαθιά και τα Διάφανα Κρίνα κι από τους Echo Tattoo, τους No Man's Land, τους Purple Overdose στους Goodbye blue sky, τους Drog-A-Tek, τον The Boy και τους Baby Guru βρίσκουν σημαντικές πορείες που σημάδεψαν την εξέλιξη της εντόπιας μουσικής κι ενδιαφέροντες νέους ήχους.

 

Ξεχωρίζουν ακόμα τους Electric Litany, την ιδιαίτερη Nalyssa Green, τους garage-punk Acid Baby Jesus. Η Χριστίνα είναι θαυμάστρια των 2l8, της αρέσει το project της Κατερίνας Παπαχρήστου, "Tango with lions" και θαυμάζει τα νέα παιδιά που παίρνουν τα όργανά τους και δε φοβούνται να ανέβουν στη σκηνή και να πειραματιστούν.
Τώρα που τα μέσα διάδοσης της μουσικής αλλάζουν, οι Bokomolech κυκλοφορούν τη νέα τους δουλειά σε cd και βινύλιο.

 

Πιστεύουν πως το πρώτο έχει ήδη υποτιμηθεί αρκετά και πως το μέλλον ανήκει και πάλι στο δεύτερο. Και στο downloading φυσικά. «Όταν θέλω να αποκτήσω ένα άλμπουμ ή θα το αγοράσω σε βινύλιο ή θα το κατεβάσω σε ψηφιακή μορφή. Τώρα πια μπορείς να βρεις πολύ καλές ποιότητες στα αρχεία ήχου», λέει ο Δημήτρης. Τους ρωτάω αν θα διέθεταν ποτέ τη μουσική τους δωρεάν στο διαδίκτυο. Μου απαντάνε πως και βέβαια θα το έκαναν, και πως ήταν μια σοβαρή σκέψη που τους απασχόλησε πριν συμφωνήσουν με την Inner Ear. Άλλωστε δεν υπάρχει λόγος να εμμένουμε σε αντιλήψεις παλαιικές όταν οι τρόποι γύρω μας αλλάζουν.


Αλλά  όσα και να πούμε για ένα γκρουπ, τίποτα δε θα είναι σαν μια συναυλία τους.
Γι΄ αυτό θα απολαύσουμε τους Bokomolech σε ένα -καθώς φαίνεται- συναρπαστικό live με όλα τα κομμάτια του νέου δίσκου, μια επιλογή από παλιά αγαπημένα και special guests στη σκηνή του Fuzz, στις 16 Μαρτίου, στις 20:00.

http://www.allaboutmusic.gr/events/bokomolech

Αξίζει να δείτε ακόμα:
Μια μικρή ιστορία για τους Bokomolech από τον ποιητή Γιάννη Ζελιαναίο:
http://gianniszelianaios.blogspot.com/2012/03/bokomolech.html

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε:

Facebook: https://www.facebook.com/pages/Bokomolech

 

 

Bokomolech - Six Million Years